Use either of the 2 water routines mentioned on home page. Still best try both the water routines alternatively.
- Average person eats 2000 to 2800 calories in a day.
- In a day there are 24 hours. ie. 24 x 60 = 1440 minutes.
- The above translates to 1.5 to 2 calories per minute.
- Bulk of these calories are required to run the vital organs of the body eg Heart, Kidneys, Blood Circulation, Lungs, Liver, Blood Pressure etc. Even during sleeping a person requires about same calories.
- During sleep body carries out more important job of clearing the body of things that are causing inflammation and repair. This is very energy intensive activities. Due to this reason it is carried out at night during sleep. Metabolic activities are also energy intensive. Hence during sleep no metabolic activities are carried out. So that there is no shortage of energy during sleep.
- Now when a person does very high intensity exercises his calorie consumption goes as high as 10 calories per minute. But a person struggling with weight management will find it very difficult to engage in very high intensity exercises. An average person cannot do very high intensity exercises for more than 10-15 minutes. The calorie consumption drops immediately after stopping the exercises. After about 1 hour the calorie consumption goes below normal. In most of the cases, for the rest of the day the calorie consumption shall remain 0.25 calories per minute less then normal calorie consumption.
- In 10-15 minutes of very high intensity exercise the extra calories burnt will be 15 minutes x 8 calories extra burning (10 calories during exercise – calories during normal activities) = 120 calories.
- For rest of 23 hours (23 x 60 = 1380 minutes) the calorie consumption shall remain low by 0.25 calories per minute. So that will add 1380 x 0.25 calories = 345.
- So there is not gain in calorie. So in such a situation the person will gain weight.
Exercise are useful in people who can engage in exercises almost for more than 12 hours, even if very mild exercises. That is not possible for most of people in the absence of any motivation.
So what is the solution
- Do very milk exercise for 15 seconds. That will increase calorie burning by 1 calories per minute.
- Since it is a very milk warm up, this will not cause any fatigue.
- During the next hour the body will keep burning slightly more than average calories.
- So the average calorie consumption for one hour during this hour shall be 0.25 calories more.
- Repeat the mild exercise every hour. So your average calorie consumption shall be 0.25 calories per minute more than normal calorie consumption.
- 0.25 x 1440 (number of minutes in 24 hours) = 360 calories a day.
- And in 12 hours you will do mild exercises only for 12 x 15 seconds = 180 seconds = 3 minutes in 12 hours.
- That is not difficult even for the heaviest person on this earth.
- Any increase in calorie consumption is met from release of sugar from cells and tissues.
- After a period of 3-4 days the person will find it very difficult to continue the exercise of the same organ.
- But the energy required for exercise of an organ is taken from that organ only. It does not borrow sugar from other organs. There are scientific studies to prove this point.
- So every hour change the organs involved in mild exercise.
- Another point will be to eat 1/2 spoon sugar every hour.
- 1/2 spoon adds 8 calories of sugar. That is 12 x 8 = 96 calories.
- Still you will have a net loss of 360-96 = 264 calories a day.
- Along with sugar the body burns proteins and lot of other minerals. So this is the time when a person can plan to attain perfect health if these are combined with the water routines mentioned in the Home page of this web site. www.healthyindianow.in
Recap Water Routines
- Drink 200 ml water on Day 1 every hour. Total will be 200 x 12 = 2400 ml. Not excessive from any angle. Disease persons may drink 50 to 100 ml per hour.
- Drink no water or other liquids during Day 1 night, Day 2 and night of Day 2.
- However it is difficult to stay without water for 36 hours. So initially a person should try to stay without water till after noon and then drink small quantities of water.
- Repeat the Day 1 and Day 2 for about 10-15 days. In every next repetition increase the time by 1-2 hours.
- In 10 days or so a person is likely to get used staying without water for 36 hours. After that one can repeat this water routine every 15 days to reach a very healthy body.
- Drink 100 ml water for 3 hours with 15 minutes gap after getting up in the morning. That will be 100 x 12 = 1200 ml water in 3 hours.
- After drinking water a person should walk for 3-4 minutes and then rest sitting.
- After this 3 hours do not drink any water or liquid for rest of the day except between 6-7 PM.
- Between 6 pm to 7 pm again drink the same amount of water as in morning. eg 100 ml every 15 minutes. That will add 400 ml water.
- This way also a person shall get used to staying without water for 36 hours. So after 10 days or so the person can try routine number 1 once in 15-30 days for long term relief or better health.
Do visit this web site often for more updates and new information.
For the logic and other discussion do visit the Home Page